Organisatie-ontwikkeling en interim management
 

Lastige bazen zijn gewoon creatief…

Op de website van MT.nl kwam ik een artikel tegen over creativiteit. Daarin wordt beschreven dat je creativiteit kunt opwekken door een rondje te gaan lopen. Dat zette mij meteen aan het denken. Hoe creatief zijn onze leiders of managers en wat heb je er überhaupt aan? Creativiteit wordt gedefinieerd als het vermogen om iets nieuws te scheppen dat waardevol genoeg is om toegepast te worden. Iemand die steeds nieuwe kansen ziet zou je per definitie dus creatief mogen noemen. En dat is voor leidinggevende eigenlijk best wel handig als je kijkt naar de snelheid waarin onze leef – en werkomgeving momenteel verandert. Van onze leiders (groot of klein) wordt voortdurende gevraagd om vooruit te kijken en om in te spelen op alles wat er om ons heen gebeurt.  Al is het maar om in de markt te kunnen blijven.

Creativiteit als kerncompetentie

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat creativiteit daarom een onmisbare kerncompetentie is van leidinggevenden. Herken je het ook, dat creatieveling in organisaties soms als zonderling worden betracht? Eigenlijk passen ze niet in onze denkkaders of verwachtingspatronen. Nieuwe ideeën worden jammer genoeg ook weleens als lastig ervaren, zelfs die van de hoogste baas. Want, die leiden doorgaans tot extra werk. En als je nog verder redeneert, dan kom je erachter dat creatievelingen eigenlijk altijd ontevreden zijn met hun omgeving, omdat ze steeds op zoek zijn naar verbetering. En daarmee komt bij mij de vraag op, of lastige bazen eigenlijk helemaal niet lastig maar gewoon creatief zijn. Het enige waar dit soort leidinggevenden vervolgens op moeten letten is dat ze niet “doorslaan” in deze kerncompetentie en drammerig of mopperig worden. Neen, hun grootste uitdaging en belang is, dat ze deze kerncompetentie ten volle benutten en een inspiratiebron worden voor iedereen om hen heen. Voor sommigen uit deze doelgroep is er dus nog werk aan de winkel, maar er is hoop. Een rondje lopen dan maar wanneer je te drammerig wordt?