Organisatie-ontwikkeling en interim management
 

Werk slim en doe dat projectmatig!

Projectmatig werken lijkt een open deur…

Het is een open deur, maar… Wist je, dat projectmatig werken een prima instrument is om structuur aan te brengen in je bedrijfsvoering? Zeker wanneer de huidige manier van werken binnen het bedrijf voornamelijk kenmerken van improviseren heeft. Wat mij betreft kan het instrument van projectmatig werken niet vroeg genoeg worden ingezet. Waarom? Omdat het deelnemers aan projecten dwingt om vooraf na te denken en samen te werken en dit gedurende het project ook te blijven doen. Wat mij betreft is projectmatig werken een krachtig instrument om een organisatie snel resultaat gericht te laten functioneren. 

Snel van start

Wanneer ik in een organisatie kom en gevraagd wordt om de bedrijfsvoering te helpen verbeteren, is het introduceren van projectmatig werken, een van de eerste dingen waar ik meestal mee begin. Waarom? Omdat je hiermee volgens een gestructureerde en planmatige manier aan het werk gaat. Met duidelijke stappen werk je met elkaar naar een specifiek resultaat toe. Er wordt bovendien nagedacht over de inzet van mensen en middelen. 

Is structuur überhaupt wel nodig?

Voor de ene persoon werkt structuur beklemmend, voor anderen biedt het juist rust vanwege het voorspelbare karakter. En wanneer je moet meedoen in een structuur die niet bij je past, kan dit ook weer averechts productief zijn. Maar als we met elkaar een klus moeten doen, waarbij er onderlinge afhankelijkheden zijn, is deze structuur erg handig. 

Een projectmatige aanpak stimuleert samenwerking

Projectmatig werken helpt! Samenwerking wordt ermee bevorderd en het leert je te denken in taken en resultaten. Hiermee leg je een basis om weg te geraken bij de improvisatiecultuur. Uiteindelijk bespaart projectmatig werken tijd en geld en je kunt “meer doen met minder”. 

Vraag het ook van de leverancier

De meeste leveranciers doen niet anders en werken volgens een projectmatige aanpak. Mijn gewoonte is om dit van een leverancier te verlangen. Aan de ene kant is het een betere garantie voor het leveren van kwaliteit. Aan de andere kant sluiten projecten van de interne organisatie dan gemakkelijker aan. 

Mijn verbazing

Ik vind het nog steeds heel bijzonder om vast te stellen, dat projectmatig werken in veel organisaties nog geen gemeengoed is. Er wordt liever gewerkt volgens de lijn van improviseren. De vraag is, of dat het vol te houden is nu de personele schaarste op de arbeidsmarkt begint toe te nemen. Iedere organisatie zal daar last van krijgen en in dat opzicht “meer moeten doen met minder”. Werk daarom slim en doe het projectmatig!