Organisatie-ontwikkeling en interim management
 
De parallel tussen bedrijfsvoering en fotografie…

De parallel tussen bedrijfsvoering en fotografie…

Bedrijfsvoering versus fotografie

Je zult je waarschijnlijk afvragen wat je in hemelsnaam met dit blogartikel moet. Het verkennen van de parallel tussen bedrijfsvoering en fotografie. Maar toch hebben beide aspecten als je er goed naar kijkt, meer met elkaar van doen dan je zou verwachten. De belangrijkste overeenkomst is volgens mij de manier van kijken. En in aansluiting daarop, het vinden van oplossingen. In dit relaas zal ik proberen mijn beelden daarover te projecteren. 

Knoppen om aan te draaien

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen. Omdat ik er weinig kaas van gegeten had, startte ik met het volgen van wat cursussen. Van een professional kreeg ik de eerste beginselen uitgelegd. Al snel werd duidelijk, dat de belichting van een te fotograferen scene, wordt bepaald door het samenspel van diafragma, sluitertijd en ISO-lichtgevoeligheid. Geweldig toch, want je hebt een aantal knoppen om aan te draaien. Instrumenten om beelden te creëren. Maar ook, kritisch zijn naar jezelf om een goed resultaat te kunnen behalen. Het steeds beter willen doen. 

Fotografie bron van inspiratie

Voor mij is fotografie daarom mettertijd een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden geworden. Een bron van inspiratie bij het verkrijgen van andere inzichten. Ik betrap me er wel eens op dat ik anders naar mijn omgeving ben gaan kijken. Andere voorwerpen en kleuren zijn belangrijker geworden. Ik heb een fotoblogsite met de naam “Figuram Lumina”. Vrij vertaald “Verlicht Plaatje”. Een platform om mijn beelden van de werkelijkheid te laten zien.

Fotografie

Bedrijfsvoering

In de bedrijfsvoering is het niet anders. Zeker wanneer je er inhoud aan geeft zoals ik dat als interimmanager doe. Een missie, visie of andere opvattingen zijn bijvoorbeeld vaak mijn vertrekpunt. Waar wil een organisatie naar toe en wat zijn de problemen die opgelost moeten worden? Er zijn net als in de fotografie talloze knoppen waar je aan kunt draaien. Waar wil je op sturen en waarom? Welke cultuur en welke organisatie inrichting zijn passend voor een duurzaam resultaat? Zijn er alternatieven? 

Bedrijfsvoering en maatwerk

Een oplossing in de bedrijfsvoering is daarom in mijn beleving altijd maatwerk en zelden confectie. En ook in de bedrijfsvoering is het belangrijk om de goede dingen goed en steeds beter te gaan doen. Bovendien verandert het vakgebied voortdurend. Je zult steeds “bij moeten blijven” en dat is in de fotografie niet anders. Wat wil je uitdrukken om je opdrachtgever goed te kunnen helpen? 

Fotografie maakt je creatiever

Samengevat ben ik door fotograferen creatiever geworden. Ik belicht vraagstukken van mijn opdrachtgevers net even anders. Wellicht zegt dat wat over mijn vroegere manier van kijken. Ik hanteer in ieder geval een persoonlijke stijl. Met een resultaatgerichte (projectmatige) aanpak en in verbinding met de mensen om me heen zet ik stappen vooruit. Daar word ik enthousiast van! Ingrediënten om er voor de organisaties waar ik voor werk het beste uit te halen. Sommigen noemen dat atypisch, maar voor mijn opdrachtgevers brengt het licht in de duisternis…